Anti-Emperyalist Cephe’nin düzenlediği NATO Saldırganlığı, Anti-Terör Yasaları, Politik Tutsaklar ve Dezenformasyon konulu panelin ikinci günü tamamlandı. Panellerin son bulduğu bugünde sırasıyla üç başlıkta panel ve workshoplar yapıldı.
Günün ilk paneli Politik Tutsaklar paneliydi.
İlk olarak Almanya’dan Avukat Yener Sözen söz aldı. Sözen, Almanya’da uzun süredir bu kadar siyasi tutsak olmadığını, bu yargılamalarının bir kısmının ‘’129 yasaları’’ kapsamında olduğunu ve hiçbirinin bu kapsama alınamayacak hukuksuz kararlar olduğunu aktardı. Sonrasında tutuklu 3 Türkiyeli devrimcinin konusunu açan Sözen, İhsan Cibelik’in hukuksuz tutsaklığı ve sağlık sorunlarından bahsetti. Almanya’nın bu yasaları ve baskıyı tüm sol kesimlere uyguladığını fakat özellikle Almanya Solu ve Türkiye, Kürdistan solunun arasında bir kopukluğun olduğunu belirtti. Bu hukuksuzluklara karşı birlik olmaları gerektiğini belirterek konuşmasını bitirdi.
Ardından Şili’den Sandra Trafilaz Yanez bir video mesajla sempozyuma katıldı. Şili ve Latin Amerika’daki politik tutsakların durumundan bahseden Yanez dünyadaki tüm tutsakların özgürlüğü için birlikte mücadelenin önemini vurguladı.
Üçüncü olarak Filistinli Tutsak Dayanışmasından Zaid Abdulnasser konuştu. Filistin’deki tutsakların durumunu anlatan Zaid, 7 Ekim’den bu yana yaşanan sürecin tutsaklar için olumsuz anlamda benzersiz olduğunu, hapishane kapasitelerinin çok üstünde Filistinlinin tutsak edildiğini vurguladı. Koşullar onlar için hiç olmadığı kadar ağırsa biz de hiç olmadığı kadar özverili olmalıyız diyerek konuşmasını bitirdi.
Panel Ukrayna’da ev hapsinde tutulan politik tutsaklar Kononovich kardeşlerle devam etti. Kononovich kardeşler kendileri için yapılan kampanyadan örnek vererek uluslararası mücadelenin, dayanışmanın nasıl hayat kurtardığını anlattı. Ukrayna’daki durumdan da söz eden Kononovich kardeşler konuşmasına birlik mesajıyla son verdi.
Ukrayna’dan sonra Türkiye’de benzeri bir ev hapsi tutsaklığı yaşatılan Ayten Öztürk’ün online bağlantısı ile süren panelde Öztürk konuşmasına Meriç ve Filistin’de katledilen devrimcileri selamlayarak başladı. Öztürk, Lübnan’dan kaçırılmasıyla başlayan ve Ankara’da 6 ay süren işkence dönemini aktardığı konuşmasında tüm saldırılara rağmen kazanacağına dair inancını paylaştı. Konuşmasına Yaşasın uluslararası dayanışma ve Filistin’de ve tüm dünyada direnenlere bin selam diyerek son verdi.
Altıncı olarak ise Peru’dan Latin Amerika Dünya Devrimci Tutsakları Dayanışma ve Özgürlük Koordinasyon Komitesi Temsilcisi bir video mesaj ile panele katıldı. Latin Amerika ve Peru’daki tutsakların güncel durumunu aktaran temsilci dünyadaki tüm tutsakların özgürlüğünün ortak bir mücadele gerektirdiği mesajıyla konuşmasını bitirdi.
Panel Rusya Birleşik Komünist Partisi’nden Daria Mitina’nın konuşması ile devam etti. Mitina konuşmasında emperyalist kurum ve kuruluşların ikiyüzlülüğünü teşhir etti. Ukrayna’da yaşanan yargılamaların içeriğine dair bilgi veren Mitina birlik mesajları vererek konuşmasını sonlandırdı.
Grup Yorum’la devam eden panelde Yorum emekçileri Grup Yorum’un yaşadığı baskılar, Türkiye’de ve Almanya’daki tutsakları, İhsan Cibelik’in sağlık durumu hakkında bilgi verdi. İbrahim Gökçek ve Helin Bölek’in direnişi ve Yorum’un tarihinden de bahseden emekçiler konuşmalarına sadece bir müzik grubu olmadıklarını emperyalizme karşı mücadelenin bir öznesi olduklarını üzerlerindeki baskılarının tek yolunun birlik olmak olduğunu anlatarak konuşmalarına son verdiler.
Panelin sıradaki konuğu ise online olarak Fransa’dan bağlanan George Abdallah’a Özgürlük Komitesi oldu. Sömürgecilerle barışın mümkün olmadığını ve Filistin’in mücadelesinin varoluş mücadelesi olduğunu belirten komite temsilcisi Abdallah’a, Ali Osman Köse’ye, Filistin’de, Türkiye’de ve dünyadaki tüm tutsaklara özgürlük diyerek konuşmasını bitirdi.
Bir diğer online bağlantı ise ABD’den Jericho hareketiyle yapıldı. Jericho adına 50 yıl gibi bir süre tutsaklık yaşayan Jalil Muntaqim katıldı. Birleşik devletlerin katliamcı tarihini anlatan Muntaqim dünyadaki tüm tutsakların özgürlüğünün birlik sayesinde gerçekleşebileceği mesajını verdi.
İlk panelin ardından verilen aradan sonra ikinci panele geçildi. İkinci panelin konusu Anti-Terör yasalarıydı. Konuşmacılara geçmeden önce Alman 129 yasalarına karşı süresiz açlık grevi yapan direnişçiler kendilerini tanıtıp, direnişlerinin nedenlerini anlattılar.
Direnişçilerden sonra panel Alman tutsak örgütü Prisoner İnfo’dan Wolfgang Letto ile başladı.
Yaptığı konuşmada emperyalizm, Alman faşizminin tarihi ve mücadele tarihinden anlatımlar yaptı.
Panel Beliçka’dan Avukat Jan Farmon’un konuşmasıyla devam etti. Emperyalizmin günümüzde tüm hukuki kazanımlarımızı yok etmek üzerine saldırdığını anlatan Fermon direnme hakkının tarihi, yasalardaki yeri ve insanlık için önemini vurguladı. Anti-Terör yasalarının icadının asıl amacı, kullanımındaki keyfiyetini anlatan Fermon konuşmasına bu hakların korunması için mücadelenin önemini anlatarak son verdi.
Ardından Katalonya İspanya'da Pablo Hasel’inki gibi siyasi davalarla ilgilenen Alexandra Matamoros’un video mesajı gösterildi. Matamoros sempozyumu selamlayarak, birlik mesajı verdi.
Sıradaki konuşmacı ise Halkın Hukuk Bürosu Enternsayonal’den Günay Dağ idi. Günay Dağ, burjuva hukuki kavramlar yerine Marksizmin kavramlarına sarılmamız gerektiğini anlattı. Onların terör kavramının bizim, halkların özgürlük mücadelesi olduğunu anlatan Dağ, hukuki çarpıklıkları ve hukuksuzluk benzerliklerini Almanya, Yunanistan ve Türkiye’deki davalarla örneklendirerek konuşmasını bitirdi.
Panel Avrupa Dev-Genç adına, Almanya’daki tutsak devrimciler için 230 günü aşkındır süresiz açlık grevi direnişini sürdüren Eda Deniz Haydaroğlu’nun konuşması ile devam etti. Emperyalizmin halklar üzerine saldırı politikalarını anlatan Haydaroğlu, tek geçerli yolun direniş olduğunu anlattı. Haydaroğlu konuşmasını birlikte mücadele çağrısı ile bitirdi. Ve ikinci oturum sona erdi.
Üçüncü oturuma geçmeden önce Fas Sosyalist Gençlik ve Popular Action sempozyumu selamladıkları birer konuşma yaptılar. Bu konuşmalardan sonra üçüncü ve son panel olan Dezenformasyon paneline geçildi.
Dezenformasyon Panelinin ilk konuşmacısı AIF TV temsilcisi oldu. Temsilci konuşmasında Dezenformasyonun tarihi, emperyalizmin ona verdiği önemi, kullanım alanları ve buna karşın ne yapılabileceği konusunda fikirlerinden bahsetti. Emperyalizmin dezenformasyon saldırılarına karşı örgütlülüğü büyütmenin önemini vurguladı.
Ardından Press Project temsilcisi konuştu. Burjuva medyanın rolünden ve halkın zihnini nasıl manipüle etmeye çalıştığından bahsetti. Ve Antiemperyalist gazetecilerin öneminden bahsetti. Dezenformasyona karşı birlikte çalışılması gerektiğini anlatan Panagiotis konuşmasını sonlandırdı.
Panelin son konuşmacısı ise İsviçre’den Markus Heinzmann dezenformasyonu emperyalizmin nasıl kullandığına dair bilgiler verdi. O da diğer konuşmacılar gibi birlik ve emperyalizme karşı mücadele çağrısı yaparak konuşmasını sonlandırdı.